KAMBING (GOAT)
- Ekornya menegak keatas.
- Biasanya diternak bagi mendapatkan hasil susu dan daging.
- Daging kambing biasanya dikenali sebagai 'chevon'.
- Daging anak kambing dikenali sebagai 'cabrito' atau 'capretto'.
- Dagingnya rendah lemak dan rendah kolestrol.
BIRI-BIRI
- Ekornya jatuh kebawah.
- Diternak untuk mendapatkan bulunya.
- Biri-biri dewasa dikenali sebagai 'mutton'
- Anak biri-biri dikenali sebagai 'lamb'.
- Dagingnya mengandungi kandungan dan kolestrol yang tinggi.
KEISTIMEWAAN DAGING KAMBING
Tidak seperti daging kambing biri-biri, daging kambing biasa mengandungi kandungan lemak dan kolestrol yang sangat rendah. Ia sangat ideal bagi mereka yang sangat menitik beratkan soal kesihatan. Keistimewaan lain yang terdapat dalam daging kambing termasuklah:
- Baik untuk jantung dan ia disyorkan oleh American Heart Association bagi mereka yang berhadapan dengan masalah kesihatan yang melibatkan jantung.
- Ia kaya dengan protien dan ratio lemak sihat.
- Mengandungi zat besi dan pottasium yanga tinggi berserta dengan tahap sodium yang rendah.
- Kandungan kalori dan kolestrolnya lebih rendah berbanding dengan tahap lembu dan ayam.
- Tiada pencemaran hormon seperti daging ayam dan pencemaran bakteria sepertimana yang ada pada ikan.
0 comments:
Post a Comment