Friday 28 October 2011

Perbezaan Kambing dengan Biri-biri


KAMBING (GOAT)
  • Ekornya menegak keatas.
  • Biasanya diternak bagi mendapatkan hasil susu dan daging.
  • Daging kambing biasanya dikenali sebagai 'chevon'.
  • Daging anak kambing dikenali sebagai 'cabrito' atau 'capretto'.
  • Dagingnya rendah lemak dan rendah kolestrol.
BIRI-BIRI
  • Ekornya jatuh kebawah.
  • Diternak untuk mendapatkan bulunya.
  • Biri-biri dewasa dikenali sebagai 'mutton'
  • Anak biri-biri dikenali sebagai 'lamb'.
  • Dagingnya mengandungi kandungan dan kolestrol yang tinggi.

KEISTIMEWAAN DAGING KAMBING
Tidak seperti daging kambing biri-biri, daging kambing biasa mengandungi kandungan lemak dan kolestrol yang sangat rendah. Ia sangat ideal bagi mereka yang sangat menitik beratkan soal kesihatan. Keistimewaan lain yang terdapat dalam daging kambing termasuklah:
  • Baik untuk jantung dan ia disyorkan oleh American Heart Association bagi mereka yang berhadapan dengan masalah kesihatan yang melibatkan jantung.
  • Ia kaya dengan protien dan ratio lemak sihat.
  • Mengandungi zat besi dan pottasium yanga tinggi berserta dengan tahap sodium yang rendah.
  • Kandungan kalori dan kolestrolnya lebih rendah berbanding dengan tahap lembu dan ayam.
  • Tiada pencemaran hormon seperti daging ayam dan pencemaran bakteria sepertimana yang ada pada ikan.

0 comments:

Post a Comment